”Här känner jag mig inte gammal”

Publicerat: 19 maj 2022

Under sitt liv har Anita Forsberg från Göteborg bott i både lägenheter och villor. Idag bor hon i en hyresrätt och med konceptet seniorbostad hos Nordfeldt. Där trivs hon som fisken i vattnet. Vi blev inbjudna till hennes hem på första våningen i Flatås strax utanför centrala Göteborg och fick chansen att prata om livet som pensionär och hennes boende.

Vad var det som lockade dig att flytta in i en seniorlägenhet?

– Det var många saker som fick mig att välja en seniorlägenhet och just i det här kvarteret. Ofta när du flyttar till ett seniorboende blir du snabbt påmind om att du är gammal, säger Anita Forsberg och skrattar. Så blir det inte här i Flatås eftersom det finns grannar i alla generationer – från ungdomar till barnfamiljer och såklart vi pensionärer som är äldst.

Hur skulle du beskriva ditt boende idag?

– Jag upplever att jag är en del av en gemenskap och jag trivs väldigt bra. Alla vi som bor i en seniorlägenhet har en trivsellokal som fungerar som ett gemensamt sällskapsrum. Det finns inga krav på att jag måste gå dit, utan jag väljer själv när jag känner för det. Flera gånger i veckan arrangerar trivselvärden olika aktiviteter. Det kan vara miniföreläsningar av någon intressant person eller besök från diverse olika organisationer, bland annat har brandkåren varit här. Sen håller Motti (trivselvärden) gympa och träning flera gånger i veckan.

Om du skulle beskriva en vanlig dag i trivsellokalen, hur ser det ut?

– Än så länge har jag mycket annat att göra så jag är inte i trivsellokalen lika mycket som andra grannar. Men när jag har tid och vill så går jag dit. Vi har en gemensam WhatApp-grupp där man kan skriva om man går dit för att sätta på en kanna kaffe och sen svarar folk om det tänker komma förbi. Det blir som ett extra vardagsrum där vi kan umgås, titta på TV eller sitta i solen med en kopp kaffe. Ibland arrangeras det lite extra, som nu i påsk hade vi påsklunch på skärtorsdagen. Det var väldigt uppskattat och välbesökt.

Du berättar att du än så länge inte besöker trivsellokalen så ofta. Är det någon skillnad då på att bo i seniorlägenheten jämfört med en vanlig hyresrätt?

– Jag skulle absolut säger att det ändå finns många fördelar med ett seniorboende. Den dagen när jag inte är lika aktiv längre kommer jag kunna nyttja trivsellokalen utan att behöva flytta till något nytt. Lägenheten är också anpassad med god tillgänglighet, flera säkerhetsåtgärder och har extra rörelseutrymme. Jag upplever att det är en bra sammanhållning mellan oss närmaste grannar. Vi håller lite koll på varandra ifall det skulle hända något. Om jag ramlar kommer någon märka att jag inte setts till vilket känns väldigt skönt att veta.

Varför tror du att det är sån bra sammanhållning?

– Jag tror det beror på att Nordfeldt är en hyresvärd som lyssnar på sina hyresgäster och försöker lösa och ändra på det vi önskar. Men jag tror också att blandningen av olika generationer gör att många av oss känner sig trygga och trivs väldigt bra. Och när man trivs blir det också bra sammanhållning, avslutar Anita.

Relaterade nyheter

Pressmeddelande Traneberg

Pressmeddelande Traneberg

Nordfeldts erhåller en direktanvisning i Alvik om drygt 50 lägenheter. Byggstart kan ske under 2026 och ett nytt vackert hus kan stå färdigt under 2028.

Ny medlem till Sveriges Allmännytta

Ny medlem till Sveriges Allmännytta

Nordfeldt Development AB är väldigt stolta över att vi blivit antagna som medlemmar i Sveriges Allmännytta. Ett kvitto på att vi arbetar rätt; hållbart och med hyresgästens trivsel i fokus.

Möt vår nya kollega Dylan!

Möt vår nya kollega Dylan!

Hej Dylan, hur känns det att komma till Nordfeldt?
Det känns efterlängtat och spännande. Min ambition är att få komma hit med det jag kan och bidra till en förvaltning utöver det ordinära. Det känns roligt att få arbeta fram rutiner och processer för hur vi vill förvalta våra fastigheter samtidigt som vi ska vara en revolutionerande fastighetsförvaltare som hyresgästerna vill ha som hyresvärd.

Vi tar vårt ansvar

Vi tar vårt ansvar

Situationen i Ukraina berör oss alla och självklart vill vi ta vårt ansvar. Vi har därför skänkt 250 000 kronor till...