Meny Stäng

Uppsägning av lägenheten

Säga upp kontraktet

Vi måste få en skriftlig undertecknad uppsägning från dig. Längst ner på ditt hyreskontrakt hittar du rutor för uppsägning. Har du inte kvar kontraktet, så går det bra att skriva en egen uppsägning. Du kan skicka den per post eller mail till oss.
Det är viktigt att det framgår vilket avtal uppsägningen gället om du har fler än ett kontrakt hos oss (bostad eller parkering). Uppsägningstiden på 3 månader räknas alltid från månadens sista dag.
Vi måste få ett aktuellt telefonnummer till dig. Vi kommer att behöva få kontakt med dig för att göra lägenhetsbesiktningen och när vi ska visa lägenheten för bostadssökande.

Detta händer vid uppsägningen

Vi gör alltid besiktning av lägenheten innan den förmedlas till nästa hyresgäst. Besiktningen kommer att ske inom 10 arbetsdagar efter att du har sagt upp ditt hyreskontrakt, då går vi igenom hur lägenheten ser ut. Vi kommer att kontakta dig för att boka en tid för besiktning. Om bostaden har skador som du är skyldig att återställa, har du möjlighet att göra detta under uppsägningstiden. Om du inte vill eller kan åtgärda skadorna själv kommer vi att debitera dig i anslutning till när ditt avtal upphör. Om du väljer att själv åtgärda skadan, behöver detta vara fackmannamässigt utfört. Besiktningsprotokollet är en beskrivning av bostadens skick vid besiktningstillfället.

Att tänka på under uppsägningstiden

Under din uppsägningstid kommer vi att leta efter en ny hyresgäst. Därmed är det viktigt att du medverkar till att vi kan visa din bostad under uppsägningstiden. Extra viktigt är det om du planerar att flytta tidigare eller under semestertider. Prata med din bovärd om hur du kan underlätta för visning, är du inte hemma kan du även lägga nyckel i tuben. Tänk även på att lämna din nya adress och telefonnummer till oss. Om du bidrar till att visningen försvåras och/eller försenas riskerar du att bli debiterad en extra hyra enligt hyreslagen § 26.

Glöm inte:

 • Att lämna aktuellt telefonnummer till Nordfeldt
 • Att säga upp eller flytta el-abonnemang till samma datum som ditt hyreskontrakt upphör
 • Att anmäla din flytt till Skatteverket
 • Att anmäla din nya adress till dem som skickar post till dig
 • Att säga upp eller flytta ditt telefonabonnemang
 • Att säga upp eller flytta din hemförsäkring

Detta händer när ditt avtal upphör – när du flyttar ut

Bovärden tar kontakt med dig för att bestämma när slutbesiktning av lägenheten ska ske. Vid besiktningen används den checklista som bifogades med besiktningsprotokollet. Vi tittar på städning samt om det har uppstått skador mellan besiktning och avflyttning. Om det finns nya anmärkningar så kommer du att få ett tilläggsprotokoll med eventuell debitering. Detta gäller även dolda skador som inte syntes vid första besiktningstillfället.

Samtliga nycklar och låsbrickor lämnas tillbaka till bovärden efter överenskommelse dock senast kl. 11.00 första vardagen efter att hyresavtalet har upphört att gälla.

Det tar tid att flyttstäda

När du flyttar ut ur din lägenhet ska den vara ren. Flyttstädning handlar om att lugnt och metodiskt ta sig igenom varenda yta i hela lägenheten. Vi berättar här hur du ska gå tillväga.

Kom ihåg att det tar tid att flyttstäda. Det räcker inte med sista dagen, i alla fall inte om du ska göra jobbet själv! Det är realistiskt att räkna med tre hela dagar för att ta sig igenom alla ytor i en normalstor lägenhet.

Om städningen inte är tillräckligt bra gjord, kommer vi att debitera dig kostnaden för att anlita professionella städare.

Göra lägenheten i ordning:

Återställa ändringar

Om du har gjort ändringar utan att fråga Nordfeldt om speciellt tillstånd, måste du ändra tillbaka till utgångsläget innan du flyttar.

 • Borttagna innerdörrar ska sättas tillbaka
 • Borttagen utrustning, till exempel hatthylla eller badrumsskåp, ska sättas tillbaka
 • Spikar, betongkrokar, skruv och plugg som sitter i väggar eller tak ska tas bort.
 • Hål i väggarna ska lagas, helst med så kallad latexfog eller spackel. Laga enbart själva hålet, undvik att kladda runt om.
 • Klistermärken och tejp ska tas bort. Använd limlösande rengöringsmedel, till exempel kemiskt ren bensin eller limtvätt för att få bort de sista resterna.
 • Har du lagt in parkett, laminatgolv eller heltäckningsmattor ovanpå ursprungsgolvet så ska de tas bort. Ta också bort eventuella limrester. Eventuellt behövs kemiskt ren bensin.

Ändringar som inte kan återställas

Om du har gjort ändringar eller skadat något så att det inte enkelt kan återställas, får du vara beredd på att betala för återställandet. Det gäller givetvis inte för slitage i rimlig omfattning. Men om parketten är förstörd, en dörr har fått ett hål och fönstren är spruckna är det oaktsamhet, inte slitage. Har du målat om lägenheten i extrema färger får du också vara beredd att betala för återställandet. Redovisa öppet dessa saker vid besiktningen.

Städa och bli av med sopor

När du städar ut dina saker kanske det blir mer sopor än vanligt. Använd kommunens återvinningscentral alternativt återvinningsstationer och grovsoprum. Prata med din bovärd om hur du ska hantera dessa.

Övriga utrymmen

Om du haft tillgång till förråd/källare/vind så skall även detta vara tömt och städat när du flyttar ut, liksom eventuell garageplats. Är detta inte åtgärdat kommer kostnaden för tömning att debiteras dig som hyresgäst.
Glöm inte att lämna in nycklar till förråd, tvättstuga, cykel och barnvagnsrum.
Utförliga skötselanvisningar för dina vitvaror finns i leverantörens bruksanvisning som ligger i en låda i köket vid inflyttning. Vi rekommenderar att du förvarar dem bakom den här fliken i en plastficka.

Blankett