Meny Stäng

FROSTALIDEN, SKÖVDE

Höga hus i trä är kanske den mest intressanta byggtrenden på senare tid och White ligger i frontlinjen för träbyggandets renässans. I Skövde har vi ritat ett
projekt som med sina åtta våningar är ett av landets för närvarande högsta bostadshus i trä Strax norr om centrum växer en helt ny stadsdel fram med trä som dominerande byggmaterial. Trädgårdsstaden Frostaliden blir en av de största trästadsdelarna i Sverige med 1 200 bostäder och 4 000 invånare när den står klar sommaren 2018. Whites bidrag heter brf Sånglärkan och brf Trädlärkan, två punkthus om totalt 52 bostäder med 7 bostadsvåningar. Byggnaderna ska utformas så de energimässigt ligger i framkant och inspirera till både klimatsmart och rationellt trähusbyggande. Både bjälklag och väggar byggs i trä med tekniken som kallas CLT (cross-laminated timber) där  korslimmade skivor bildar grepp.

Lägenheterna har öppen planlösning och fördelas på två till fyra rum och kök, från 61 till 104 kvadratmeter. Samtliga bostäder är hörnlägenheter där vardagsrummet har ljusinsläpp från två håll och balkong eller uteplats med generösa utblickar. Högst upp i respektive hus ligger två exklusiva våningar med balkong samt stora terrasser i västerläge med utsikt över Billingen. Utvändigt kläs husen med cederträspån som åldras vackert och stolt signalerar att detta är trähus – på riktigt. Att använda mer trä som byggmaterial hjälper omställningen mot ett mer hållbart byggande. Med höga hus och kanske framtida skyskrapor i trä kan stora steg tas för förtätning i friskare och mer miljövänliga stadsmiljöer. Trä är förnybart, och kräver mindre energi både vid framställning, transporter och i husets energiförbrukning. Jämfört med många andra material binder trä koldioxid under tillverkningen istället för tvärt om.

Kund: Brunnen Bostad AB
Totalentreprenör: Fristad Bygg AB
Fastighetens namn: Brf Sånglärkan och Brf Trädlärkan
Storlek: 3 660 kvm BOA
Antal lägenheter: 52
Antal våningar: 8 (bostäder på 7 vån)
Projektets start: 2016
Beräknat färdigt: 2018, inflyttning kvartal 4