Meny Stäng

FRANS SUELL, MALMÖ

På Gamla Väster, i Malmös absoluta centrum, har ett kvartershörn varit obebyggt sedan 1975 när fabriksbyggnaden som då fanns på tomten brann ner. White har åt fastighetsägaren Stena gestaltat ett bostadshus i ett för Malmö unikt läge i en kontext som gav både utmaningar och inspiration.

Detaljplanen ger varierade förutsättningar som olika byggnadsdjup och höjder, i syfte att anpassa nybygget till den befintliga miljön. Detta har utnyttjats till en mångfald av lägenheter som skiljer sig både i upplevelse och storlek. Huset varierar i höjd från 4 till 6 våningar. Fasadmaterialen är medvetet robusta,
med i huvudsak tegel och smide för långsiktigt vackert åldrande, harmoni med omgivningen och som en blinkning till den gamla fabriken som låg här. Den nya byggnaden finner sin klangbotten i närmiljöns skala, material och kulörer, men lägger till en självständig attityd som tar vara på lägets förutsättningar. Butikslokaler på bottenvåningen är självklara i stadens centrum. Innergården blir en härlig oas i stadens brus och lägenheternas entrébalkonger mot gården bildar stomme åt växter som ger lika mycket grönska som flera stora träd. Den mönsterlagda tegelgården återkallar platsens historia som Frans Kockums tobaksfabrik.

Kund
Stena Fastigheter
Whites kompetenser
Arkitektur
Storlek
5500 kvm BTA varav
1700 kvm under mark.
Färdigställt
2014